תכנון בריכת נוי
תכנון בריכת נוי .... אין דבר יותר יפה ושובה לב מאשר אלמנט מים בחצר בין אם זאת מזרקה, מפל, בריכה, קיר מים או כל אלמנט אחר אשר מכיל מים זורמים, בין אם אלמנט המים מכיל דגים, צמחי מים או תאורת מים, תמיד יהפוך אלמנט המים למרכז החצר, הגינה או המרפסת. אז קחו את גינתכם צעד קדימה ובואו בעזרתנו נתכנן את בריכת המים, אלמנט המים החדש לביתך.
על מנת שנוכל להתחיל בתכנון בריכות נוי עלינו דבר ראשון לבחור איזה אלמנט מים אנו רוצים בכדי לבחור לו מקום מתאים והאפשרויות הבסיסיות הם:
1. מזרקת מים מוכנה מזרקת מים אינה צריכה חיבור ישיר למים ורצוי למקמה בסמוך לשביל הכניסה או ליד מרפסת הישיבה.
2. קיר מים דקורטיבי מומלץ למקם את קיר המים בכניסה לבית.
3. בריכת חלוקים- מזרקה יבשה מומלץ למקם את בריכת החלוקים באחד הצדדים של שביל הכניסה לבית.
4. מפל מוכן ניתן להרכיב את המפל בכל נקודה בחדר ובמרפסת. אין צורך לחבר קו מים.
5. בריכת דגים, בריכת צמחים או בריכה ביולוגית.
הפרק הגדול ביותר של תכנון בריכות נוי ובו גם נרחיב ונתמקד. נתחיל בהחלטה על גודל הבריכה, לאחר שהחלטנו את גודל הבריכה נחפש מקום מתאים לבנות את אגן המים המרכזי. בתכנון בריכת נוי רצוי שנקודה זאת תהיה קרובה לפינת הישיבה (המרפסת) ותראה היטב גם משביל הכניסה לבית וגם יוכלו לראותה מתוך הבית עצמו, רצוי שהקרקע במקום בו נרצה לבנות את הבריכה תהיה ישרה ככל האפשר. אם קיים מקום מוצל שבו נוכל לבנות את בריכת הנוי, זה יעזור לנו בהמשך להילחם בבעיות ירוקת, אבל לא מומלץ לבנות את בריכת הנוי מתחת לעץ או שיח נשיר דבר שיגרום לבעיות רבות של לכלוך מיותר בתוך הבריכה.
לאחר בחירת המקום של בריכת הנוי אנחנו צריכים לבחור באיזה סוג אגן מים אנחנו רוצים להתמקד ואיתו לבנות את הברכה, אלו הסוגים שמהם ניתן לבנות:
• בריכת פי וי סי מוכנה PVC
• יריעת פי וי סי יריעה PVC
• יריעת EPDM יריעת גומי לבריכה
• בניית הבריכה מבטון- פחות מומלץ מבחינת עלויות יקרות יותר.
אם קיימת אפשרות תכנון בריכת נוי, מבחינת הגודל שנבחר לבנות את הברכה מברכה מוכנה, האפשרות הזאת תמיד עדיפה, יודעים מראש בדיוק איך תצא הבריכה. את גודלה ואת נפחה, קל לעבוד ולהגיע לתוצאות טובות עם בריכה מוכנה (ראה התקנת בריכה מוכנה) במידה ואין אפשרות לבנות את הברכה מבריכה מוכנה בעקבות חוסר צורה מתאימה, גודל גדול יותר מהדגמים הקיימים באגנית, אז פונים לאפשרות של בנית ברכה מיריעות פי וי סי או יריעה גומי EPDM, היריעת EPDM היא היריעה המומלצת ביותר, יריעה אשר עשויה מגומי, חזקה ביותר ועמידה לשנים רבות, היתרון החשוב ביותר הוא שאפשר לתקנה במקרה של חורים ואפשר להוסיף לה ולחבר לה עוד יריעות ע"י הדבקה פשוטה. האופציה הזולה יותר היא יריעת P.V.C שהיא זולה יותר אבל גם חלשה יותר (ראה פרק בניית בריכה מיריעה) יש להקפיד כאשר בונים את אגן המים להכניס בבניה מתחת לאבן השפה צינור להעברת חוטי חשמל ותאורת מים וצינור כניסה ויציאת מים מהמשאבה ומהפילטר, לאחר סיום התקנת אגן המים.
אנו צריכים לבחור משאבת מים לבריכה, זהו הלב והחיים בברכה. בדרך כלל משתמשים בבריכות הנוי במשאבות טבולות, משאבות הברכה ניחנות בצריכת חשמל נמוכה מאוד דבר נדרש, יש לזכור שהמשאבה עובדת 24 שעות ביום כל השנה וכן טווח חיים ארוך מאוד (ראה משאבות) ניתן לרכוש משאבות סיניות באיכות טובה ומחיר נמוך יחסית וכן משאבות גרמניות (ראה משאבות אואזה גרמניה) באיכות גבוהה מאוד ומחיר גבוה, שימו לב לגבי משאבות אירופיות שמיוצרות בסין, סתאם תשלמו מחיר של משאבה אירופאית ותקבלו מוצר סיני שמחירה נמוך יחסית לאירופאית. התאמת גודל המשאבה, עוצמת המשאבה, היא תוצר של צריכת המים של המערכת הסינון ותוספת של אלמנט המים שאנחנו רוצים לשים בברכה כגון מפל, מזרקה או נחל. מערכת הסינון מעבירה בדרך כלל כנפח הבריכה פעם בשעה בתוך הפילטר וכל שאר זרימת המים הולכת לחמצון המים וליצירת מפל מזרקה או נחל (ראה מפלים לברכות).
התאמת סוג הפילטר לגודל הברכה. קיימים שלוש משפחות פילטרים לברכה:
1. פילטר לחץ מומלץ ביותר לבריכות קטנות וברכות בינוניות, פילטר נוח לשימוש, אינו גולש וניתן להתקינו מתחת לגובה הברכה או בדרך בין הבריכה למפל או לנחל, אפשר גם להכניסו לאדמה כמעט לגמרי, הפילטר מגיע במגוון גול של גדלים והוא מכיל מערכת UV נגד ירוקת ואצות בעוצמות שונות, ניתן להשיג את פילטר הלחץ מיצרנים סינים וגרמניים (ראה פילטר לחץ)
2. פילטר גרביטציה, משפחת פילטרים גדולה, ניתן להשיג פילטר בכל גודל רצוי מתאים למבריכות קטנות במחירים זולים ועד לאגמי מים בנפחים ענקיים. הפילטר עובד על עיקרון של כלים שלובים ולכן חייב להיות מעל גובה פני המים בברכה, לא ניתן לבנות לחץ עם סוג זה של פילטרים ולכן המים החוזרים מהפילטר צריכים לחזור לבריכה בנפילה חופשית ואינם יכולים להמשיך למפל או מזרקה. ניתן להשיג דגמים מפילטר הגרביטציה לבריכות עם מערכת UV למניעת ירוקת או ללא מערכת הUV. הפילטרים מגיעים מיצרנים שונים אירופאים וסיניים במחירים שונים המשתנים בהתאם לגודל וליצרן.
פילטרים אלו מעולים לסינון המים וליצירת מים באיכות טובה בברכה, רצוי להתאים את גודל הפילטר לכמות המים בבריכה
3. פילטר ה WETLAND, פילטר צמחייה טבעית אשר בגדול מטהר את המים כמו בטבע, הWETLAND הוא אזור מוגדר מראש בתכנון הבריכה, ודרכן עוברים המים, הצמחים ששתולים בתוך WETLAND מפרקים רעלים ושומנים ומסננים את המים כמו בטבע. מלבד הערך המוסף של טיהור המים, הצמחים מעניקים מראה טבעי לבריכה, שיטת בניית פילטר כזה מאופיינת במצעים מיוחדים וייעודיים להגברת הסינון הביולוגי אשר יזינו את הצמחייה עד שהמערכת כולה תתמוך בעצמה. פילטר זה מתאים לכל בריכה ביולוגית. המאפיין העיקרי לפילטר זה, הוא איכות מים יציבה לאורך זמן ארוך ללא צורך באחזקה וטיפול לאורך שנים.
מה שנשאר להוסיף זה רק מערכת מילוי ופיצוי מים שתוסיף לברכת הנוי מים באופן אוטומטי כל פעם שחסר בברכה מים:
מערכת תאורה בלד תאורה תת מימית איכותית שמוסיפה הרבה לבריכה ומבליטה אותה בלילה, מוסיף יופי מיוחד.
סקימר צף או סקימר דופן, מכשיר האוסף את כל הלכלוך והעלים הצפים על פני המים
צמחי מים צמחים מרהיבים ביופיים שמוסיפים מראה טבעי לברכה ומסתור לדגי הנוי, ניתן להשיג סוגים רבים ומגוונים, החל מצמחי גדה, דרך צמחים מחמצנים, שושנות, נופרים ולוטוס, תלוי בעונות השנה וחשיפת הבריכה לתנאי תאורה ושמש
ולסיום, בתכנון בריכת נוי איך אפשר בלי דגי הבריכה המרהיבים ביופיים וצבעיהם, ניתן להשיג מגוון רב של צבעים, גדלים וסוגים שונים של דני נוי ודגי ברכה אצלנו בחווה ובחנויות בעלי החיים ברחבי הארץ.